Coaching samen met een hond

Voorstellen
Mijn naam is Nicky en ik ben 34 jaar. Ik heb sociale wetenschappen gestudeerd in Utrecht en tijdens mijn master meegewerkt aan onderzoek naar de relatie tussen huiselijk geweld en dierenmishandeling. Voor ik de overstap maakte naar coaching heb ik veel gewerkt in de horeca en in verzorgingshuizen. Momenteel ben ik woonachtig in Gouda met mijn gezin (man, dochter van 2 en onze 3 honden).
Samen met mijn hond Soef (kruising border collie/australian Shepherd van 4 jaar) werk ik nu ongeveer 3 jaar als Dog Assisted (kinder) Coach. Ik heb in totaal 3 honden, waarvan er een al met pensioen is en één in opleiding is tot therapiehond om straks het werk met Soef te kunnen delen.
Mijn loopbaan
In 2016 heb ik de opleiding Dog Assisted Coaching gevolgd bij Pets4Care. Daarna ben ik gestart met mijn eigen coachpraktijk " CoDi-Coaching met Dieren ". Tijdens de opleiding werkte ik bij 'Kadera aanpak huiselijk geweld' waar ik dier- en natuur activiteiten verzorgde voor kinderen in de opvang. Na het voltooien van mijn opleiding daar, heb ik ook mijn eigen hond Soef ingezet als mijn co-coach. In de tijd die heb ik diverse bijscholingen gedaan op gebied van hersenwerk voor honden, natuurcoaching, trauma, inzet van honden in het verpleeghuis, weerbaarheid, theraplay level 1, begeleiding bij angst voor honden en kindercoaching.
Naast mijn eigen praktijk werk ik ook als docent bij Pets4Care. Hier help ik mee bij de lessen van de cursus TEAM AAI level 1, op gebied van hondentaal, lichaamstaal en hersenwerk. Ook verzorg ik daar de coaching on the job voor deelnemers van de cursus. Ik kijk dan mee met 3 oefensessies en voorzie de deelnemers van tips en tricks over hoe zij hun hond beter kunnen lezen en hun sessies kunnen optimaliseren.
Mei 2019 heb ik samen met collega's 'Stichting AAI-maatje' opgericht. Deze stichting maakt zich sterk om onder andere kinderen te ondersteunen in hun leesplezier en leesvaardigheid door middel van de inzet van honden. We maken hierbij gebruik van het R.E.A.D®-programma. De afkorting R.E.A.D staat voor 'Reading Education Assistance Dogs', en is afkomstig uit Amerika, waar dit programma al meer dan 20 jaar een succes is. Naast mijn werk bij Pets4Care, mijn eigen coachpraktijk en Stichting AAI- maatje, maak ik me ook sterk voor professionalisering van het werkveld. Daarom zit ik als adviseur AAI met honden ook in het bestuur van AAIZOO.
Waarom dit beroep?
Ik heb voor dit ontzettend mooie beroep gekozen omdat ik graag op een positieve, ervaringsgerichte manier coaching aan kinderen en volwassenen bied, graag mijn kennis deel met (aankomende) collega's en me graag sterk maak voor professionalisering van het werkveld.
Honden zijn fantastisch fijne collega's om mee samen te werken, ze zijn ontzettend puur in hun gedrag en laten je meteen zien hoe het echt met je gaat. Het is belangrijk om de hond die je inzet ontzettend goed te kennen en goed met hem te kunnen samenwerken. Alleen dan kun je ook zien wanneer hij jou of de cliënt iets wil vertellen tijdens de coaching. Een hond is, veel meer dan een mens, in het hier en nu. Het maakt hem niet uit wat voor kleding je draagt, wat je gister gedaan hebt of waar de toekomst je mogelijk gaat brengen. Het gaat erom wie je in het hier en nu bent en daar zal hij ook op reageren.
Dit maakt het mogelijk om met verschillende gedragingen/activiteiten te oefenen en daar direct eerlijke feedback op te ontvangen. Zeker voor kinderen is het fijn om met honden te werken. Bij bijvoorbeeld de leestrajecten is de hond een maatje voor de kinderen. Iemand die je niet uitlacht als je een foutje maakt, iemand die er voor je is als je het even lastig vindt en iemand die het je laat zien als het goed gaat.
Wie is geschikt voor dit werk?
Belangrijk voor mijn beroep als Dierbegeleider TEAM AAI en Dog Assisted (kinder)Coach, is dat je echt oog hebt voor de lichaamstaal en signalen van de hond waarmee je werkt, weet waar je hond goed in is en wat hij niet goed kan, je bewust bent van de belastbaarheid van je hond en dat jullie samen plezier hebben in het werk wat jullie doen. Mijn hond is mijn collega, en omdat een team zo sterk is als de zwakste schakel, is het onwijs belangrijk om goed voor mijn collega te zorgen.
Het lastige aan dit beroep is dat heel veel mensen met honden dit leuk vinden. Het is echter niet gezegd dat de persoon in kwestie genoeg skills bezit om dit werk te kunnen doen samen met een hond. Je focussen op een cliënt is één ding... maar vervolgens ook nog letten op je hond en hetgeen hij wil zeggen, EN oog hebben voor de interactie tussen de hond en de cliënt is behoorlijk lastig. Dat is niet iets wat je 1'2'3 leert.. Je dient continue open te staan, te willen blijven leren en je bewust te zijn van alle signalen.
Wat is een geschikte hond?
Daarnaast, en dat is misschien nog wel veel belangrijker; niet iedere hond is geschikt voor dit werk, of vindt dit werk leuk om te doen. De hond heeft niet gekozen voor dit leven en deze baan, dat heb jij voor hem gedaan. Het is dan wel belangrijk en fijn als hij plezier heeft in hetgeen hij doet. Een perfect ras voor dit werk bestaat niet.
Je kan met veel professionals praten en die gaan je vast en zeker van ontzettend goede tips voorzien, maar als je dit werk met een hond wilt gaan doen, kies dan in de eerste plaats een hond die jij erg leuk vind en leer je hond kennen zoals hij is. Op het moment dat dan blijkt dat hij niet geschikt is voor dit werk, wil dat niet zeggen dat het een vervelende hond is. Hij kan nog steeds voor jou het beste zijn wat je is overkomen.
Het belangrijkste in het werk is dat jij en je hond elkaar heel erg leuk vinden en samen echt een team zijn, dat jullie beiden het contact met mensen leuk vinden en dat de hond ook 'life-skills' bezit (wat betekend dat hij zich goed weet te gedragen in onze menselijke samenleving en hier plezier aan beleefd). Het is belangrijk dat je de arbeidsvoorwaarden voor je hond zo weet te scheppen dat hij zijn werk samen met jou perfect kan doen en daar plezier aan beleefd. Niemand wordt gelukkig van werk waar hij eigenlijk niet geschikt voor is.
Wanneer is een hond niet geschikt?
Een hond die erg bang is, in een stressvolle situatie snel overgaat op agressief gedrag of die het moeilijk vindt zich te bewegen in het sociale verkeer is per definitie niet geschikt voor dit werk. Het betekend niet dat deze hond onaardig is of niet lief voor het gezin waarin hij woont. Het betekend dat deze hond geen ruimte heeft om, naast zichzelf, ook andere mensen te 'helpen', en dat is wel wat je van hem gaat vragen in dit werk.
Samenwerking tussen baas en hond
De hond kan dit werk niet alleen. Jij bent zijn begeleider, degene die het werk moet doen en degene die de arbeidsvoorwaarden voor de hond goed in de gaten houd. Je vraagt je hond je te ondersteunen bij je werkzaamheden. Je kan dus geen verantwoordelijkheden voor het al dan niet slagen van een sessie bij je hond neerleggen. Jij blijft de coach en degene die met de cliënt communiceert.
Je hond helpt jou alleen in het bereiken van bepaalde doelstellingen. Het is dus onwijs belangrijk om je bewust te zijn van de doelgroepen waarmee je werkt. Iemand begeleiden die een achtergrond met huiselijk geweld heeft, vraagt een andere aanpak dan het begeleiden van iemand die moeite heeft met lezen. Zorg er dus voor dat je bijscholingen volgt en op de hoogte blijft van de meest recente onderzoeken op gebied van de mens-dier interactie.
Het is een ontzettend mooi beroep. Ik ben heel erg blij dat ik dit werk mag doen, en maak me dan ook graag sterk voor professionalisering van dit prachtige vakgebied.
Mocht je meer willen weten over dit mooie vakgebied, kun je me altijd mailen: info@team-codi.nl