De Tibetaanse Terriër

25-04-2020

In mijn vorige blog schreef ik dat Nala een Tibetaanse Terriër is. Voordat ik jou in de aankomende blogs ga meenemen  door de training en de lessen die ik van haar heb geleerd. Wil ik je graag meer vertellen over het prachtige ras de Tibetaanse Terriër. Dat deze blogreeks "De hond die denkt dat ze een herder is." heet, heeft te maken met ras en is dus niet per toeval gekozen.

Geschiedenis

De Tibetaanse terriër, ook wel een Dhokhi of Apso genoemd, is een van de oudste hondenrassen. Op basis van een grootschalig onderzoek wordt de Tibetaanse Terriër ingedeeld bij de 'Ancient dog breeds', de 14 rassen die genetisch gezien het dichtst bij de wolf staan. Dit ras is dan ook nauwelijks doorgefokt.

Ze leefden in het ruige terrein en klimaat van Tibet (China).  In het hooggebergte van de Himalaya door nomaden werden ze gebruikt voor onder andere het alarmeren voor onraad, bewaken en andere diensten. Grote honden konden zich daar lastig voortbewegen, door het kleinere formaat en de lenigheid kon de Tibetaanse Terriër zich wél goed voortbewegen. 

 De Tibetaanse Terriër werd als gezelschapshond gehouden door de boeddhistische monniken die in de geïsoleerde kloosters leefden, deze honden werden beschouwd als waardevolle gift en zouden geluk brengen. In 1930 is de Tibetaanse terriër voor het eerst geïntroduceerd in Europa en Amerika als gezelschapshond.

Foute naam

Terriër komt van het woord "Terra" wat aarde betekend. Honden die behoren tot de Terriërs, jagen op kleine dieren in de aarde. Een Tibetaanse Terriër doet dit niet, daarom behoord dit ras meer bij de herdershonden. Wel is hij tamelijk klein voor een herdershond.  

Bouw en uiterlijk

Een Tibetaanse Terriër is gespierd maar compact, het vierkante uiterlijk is zeer typisch voor dit ras. De schofthoogte ligt tussen de 35,5 en 40,5 centimeter en wegen tussen de 7 en 14 kg.

In zijn bewegingen geeft hij een lenige en krachtige indruk. De gangen zijn vlot, krachtig stuwend en in het draven volgen de voor- en achterpoten elkaar in één lijn. De Tibetaanse Terriër heeft een hele zuinige manier van bewegen waarbij weinig energie wordt gebruikt, het ziet er dan ook heel gemakkelijk uit.

De kop is bescheiden met een paar prachtige grote, donkere ogen. De staart wordt hoog en in een krul gedragen. De voeten van een Tibetaan zijn erg bijzonder. Hij beschikt over brede, platte voeten waarmee ze plat op de zool staan. Deze zijn zeer effectief als "snowboots". 

De vacht

De dubbele vacht is dik, de (boven)vacht is hoort fijn en wollig of krullend te zijn, maar golvend is ook acceptabel. De vacht is lang en dik, maar reikt niet tot de grond zoals bij andere rassen als de Lhasa Apso of de Maltezer. Haar bedekt het gezicht en ogen en de Tibetaanse terriër heeft een zeer goed gezichtsvermogen. 

Alle kleuren zijn toegestaan behalve lever- en chocoladekleur. Hij komt voor als eenkleurig, bont, driekleurig en nog veel meer variaties. Door zijn dikke vacht, is een goede vachtverzorging essentieel. Omdat Nala veel intensief beweegt en de vachtverzorging nog steeds spannend kan vinden, kiezen wij ervoor om haar korter te laten trimmen dan de "rasstandaard". Dit om het dierenwelzijn bij haar nog hoger in het vaandel te kunnen zetten.

Karakter 

De hond staat erom bekent dat hij denkt dat hij groter is dan het dier in werkelijkheid is.  Ze zijn vrolijk, attent, intelligente en vriendelijk, daarnaast zijn ze heel gevoelig voor een incorrecte behandeling. Het is een echte gezinshond die overal graag aan mee doen. Hij is stoer en zal nooit tot zelden agressie vertonen, vervelende situaties gaat hij graag uit de weg. 

Ze kunnen uren vertoeven op de grond, maar daar tegen over staat dat hij een enorme bewegingsdrang heeft. Qua uiterlijk is het een troeteldier, maar van binnen is het een stoere, sterke herder.

Training

Het is een makkelijke hond in de opvoeding omdat ze ontzettend leergierig zijn en een enorme will to please hebben. Hij is zeer gevoelig voor een incorrecte opvoeding en voor stem intonatie.  Wel heeft hij net als ieder ander dier een consequente trainer nodig, die hem genoeg uitdaging biedt. Hersenwerk, behendigheid, mee aan de fiets, lange wandelingen en dogdance zijn enkele voorbeelden waarbij zijn intelligentie en will to please goed tot zijn recht komt.




Copyright © KynoContact 2022
All right reserved
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin