Van stagiair naar een baan bij het Dolfinarium
Introductie
Mijn naam is Ricardo Roke, ik ben 21 jaar oud en ik ben werkzaam bij het Dolfinarium te Harderwijk. Hier werk ik inmiddels meer dan twee jaar als seizoen medewerker bij team vinpotigen. Dit houd in dat ik werk met zeehonden en zeeleeuwen. Sinds kort werk ik ook met bruinvissen en vissen.
Ik zag het nieuwe project van 'Education on Paws' voorbij komen op mijn Instagram pagina en werd meteen enthousiast. Studenten helpen bij het maken van een studiekeuze vind ik een erg leuk initiatief. In dit artikel ga ik dan ook wat vertellen over mijn ervaringen binnen de diersector, maar vooral over mijn schooltijd en over de route die ik heb genomen om te komen waar ik nu ben.
Werkexploratie
Voordat ik over school ga hebben; ga ik het eerst hebben over hoe het nu eigenlijk is om te werken bij een dierenpark/ dolfinaria. Je werkt volle dagen van half negen tot vijf uur, of van zeven tot half vier. Net zoals bij de meeste banen en bijbaantjes. Wat mijn werk bijzonder maakt is uiteraard dat ik met zeezoogdieren werk.
Elke voedering bij het Dolfinarium is een soort 'training'. Het trainen van dieren is belangrijk om de gezondheid van het dier goed te kunnen monitoren. Ook helpen trainingen bij het 'cognitief verrijken' (uitdagen) van het dier. Door verrijking houd je de motivatie hoog en gaan de dieren zich minder snel vervelen. Door de trainingen bouw je overtijd onbewust een sterke band op met je dieren. Dit komt naar mijn mening doordat bij een training er veel focus wordt gevraagd van zowel dier als trainer/ verzorger.
Mijn route
Ik heb een opleiding dierverzorging management mbo niveau vier gevolgd bij het voormalig AOC-Oost Twello en AOC de Groene welle. Nu staan ze beter bekend als het Zone College. In mijn tweede leerjaar besloot ik om stage te gaan lopen bij het Dolfinarium in Harderwijk. Ik was toen 17 jaar oud. Ik liep twee maanden stage bij team vissen. Ik kan me herinneren dat het op dat moment mijn leerzaamste stage was die ik had gelopen.
Tijdens mijn stage periode gaf ik 110% van mijn inzet. Niet omdat ik mijzelf dat verplichtte, maar omdat ik het enorm naar mijn zin had. Ik gaf op het gegeven moment aan dat ik ook graag wou presenteren. Aan het eind van mijn stage en na veel oefenen werd ik de eerste stagiair in vijf jaar die had gepresenteerd voor publiek. Zo'n vier maanden later werd ik gebeld door een hoofdtrainer van team vinpotigen met de vraag of ik daar zou willen werken. Uiteraard zei ik ja.
Zoals jullie gelezen hebben heeft het veel inzet gekost om te komen waar ik nu ben, maar toch ook wel geluk. Ik was die periode echt niet de enige stagiair binnen het Dolfinarium. En ik weet zeker dat er ook andere stagiairs liepen met net zo veel motivatie en inzet. Ik had het geluk dat een collega waar ik veel mee had gewerkt binnen mijn stageperiode een goed woordje voor mij had gedaan.
Mijn ervaring en advies
Zoals jullie misschien al weten zijn de baankansen binnen de dierverzorging niet erg groot. Echter denk ik ook dat dit grotendeels ligt aan het perspectief wat veel studenten hebben. Dierverzorging is namelijk meer dan werken in een dierenpark, dierenwinkel of kinderboerderij. De mogelijkheden zijn enorm. Je kan bijvoorbeeld ook bij een opvang of asiel werken. Of werken met vee en paarden. Hier heb je tegenwoordig ook aparte opleidingen voor.
Als je een niveau vier gaat doen kan jij aan het eind van je opleiding een eigen onderneming beginnen. De mogelijkheden zijn hier enorm. Je kan bijvoorbeeld gaan kweken of fokken met dieren of je eigen trimsalon beginnen als jij jezelf hier op specialiseert. En nog veel meer.
Overweeg je keuze wel goed! Als je niet zeker bent van wat je wil bereiken met deze opleiding dan kan het zijn dat je over drie jaar je diploma hebt en geen werk. Tijdens je opleiding wordt je begeleid bij het maken van bepaalde keuzes. Het meeste moet je echter wel zelf doen. Als je wel aan het werk komt binnen de sector verwacht geen vetpot. Je krijgt niet veel betaald, maar wel voldoende om jezelf te onderhouden.
Tips van Flip
Streep voor jezelf de plus en minpunten van elkaar af. Wil je nog steeds een opleiding binnen de dierverzorging volgen, of heb ik je zojuist overtuigd? Zo ja, dan geef ik je nog wat tips mee voor bij het volgen van de opleiding.
Tip I
'Wees op tijd met stages zoeken.' Een groot gedeelte van jou opleiding loop je stage. Regel deze stages ruim van tevoren. Hiermee bedoel ik meerdere maanden van tevoren. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je ergens stage moet gaan lopen wat je eigenlijk helemaal niet ziet zitten. Of je zit zelfs zonder stage.
Tip II
'Loop gericht stage'. Als je al een beetje weet welke richting je naartoe wil, kies dan ook een stage binnen deze richting. Voorbeeld: Je wilt de Retail in, omdat je naast dieren ook het contact met mensen erg leuk vindt. Dan is het verstandig om bij een dierenwinkel of dierspeciaalzaak stage te gaan lopen.
Tip III
'Geef alles wat je in huis hebt bij stages'. Natuurlijk je komt er om te leren, dus de eerste paar weken gaat het nog niet zo snel, maar toon interesse en luister goed. Toon initiatief en werk hard. Zo laat je zeker een goede indruk achter. Dit is belangrijk voor alle stages, maar vooral je eindstage. Wie weet kan je blijven plakken.
Ik hoop dat ik hierbij toekomstige dierverzorging studenten voldoende heb geïnformeerd. Heel veel succes bij het maken van je studiekeuze!
foto gemaakt door: dolfinarium_photos_by_sam @instagram