Het veelzijdige werk op een kinderboerderij

28-04-2020

Zelf zat ik een aantal jaar geleden (toen ik afstudeerde) met mijn diploma op zak met de vraag: "en hoe nu verder?" Door het initiatief van education on paws, hoop dat jullie door deze verhalen een inzicht krijgen hoe het aan te pakken en meer visie te krijgen in hoe dit werkt voor jou.

Voorstellen

Mijn naam is Dieuwerke van de Ven, momenteel student aan de opleiding docent en kennismanager Natuur en Communicatie aan het AERES-college. Ik ben begonnen op het Helicon in Velp waar ik Ondernemend Dier en Gedrag studeerde (MBO niveau 4). Tijdens deze opleiding kreeg je veel mogelijkheden om stages te lopen en te kijken welke richting je aansprak om later te gaan werken. Mijn interesse was voornamelijk het dierlijke brein en de leervermogens van dieren. Na deze opleiding ben ik verder gaan studeren: diermanagement aan het Van Hall in Leeuwarden. Dit was niet helemaal wat ik zocht. Ik zocht meer de combinatie in het mensen bewust maken dat dieren echt wel slim zijn en het een understatement is te denken dat het alleen een lief knuffeldier is. Na een tussenjaar ben ik begonnen aan het AERES college in Wageningen. 

Hierbij is een tip: wees nieuwsgierig en weet wat je wilt. Ga je nieuwsgierigheid achterna en zoek naar de opleiding en stages waar jij enthousiast van wordt. Weet je nog niet wat je wilt? Dat is natuurlijk niet erg, probeer dan zoveel mogelijk ervaring op te doe bij verschillende bedrijven door vrijwilligerswerk of stage.

Tussenjaar

Ik wil graag wat vertellen over mijn werk op een kinderboerderij. Ikzelf merk dat dit vaak niet als even leuk wordt gezien als werken in een dierentuin of dolfinaria maar niets is minder waar. Ik hoop jullie net zo enthousiast te maken over het werk als dat ik ben. Doordat ik een tussenjaar had (tussen mijn Van Hall studie en mijn huidige studie) ging ik opzoek naar werk.

Ik woonde toen der tijd nog in Leeuwarden maar ben eigenlijk door heel het land opzoek gegaan naar een baan in de dierenbranche. Na 4 weken had ik al een sollicitatie! Bij een kinderboerderij in Utrecht. Hier ben ik na 3 sollicitatierondes uitgekozen en kon ik meteen aan de slag. 

Een tip hierbij is: wees juist niet te specifiek in wat je wilt. Als ik alleen in Leeuwarden of omgeving zou hebben gezocht, zou ik nooit zijn komen te werken waar ik nu werk. Wees voornamelijk realistisch is je doel en hoe je dit kan behalen. 

Back to school

Ik heb een jaar, 40 uur per week, gewerkt te Gagelsteede in Utrecht. Waarna ik besloot weer te gaan studeren. Gagelsteede is een onderdeel van een stichting met meerdere kinderboerderijen verspreidt in Utrecht. Ik stopte bij de Gagelsteede en werd gevraagd door twee andere kinderboerderijen van dezelfde stichting: Koppelsteede en Eilandsteede, om te komen werken in het weekend. Hier werk ik ook alweer twee jaar met veel plezier. Daarnaast ben ik gaan solliciteren bij een andere kinderboerderij omdat ik nieuwsgierig was hoe andere stichtingen te werk gaan. Ik ben aangenomen bij kinderboerderij de Veenweide in Soest. Ik werk nu dus op drie kinderboerderijen. Bij twee kinderboerderijen werk ik als oproepkracht, dat wilt zeggen als je nodig bent plannen ze je in. Bij een kinderboerderij werk ik een vast weekend in de maand.

Wat maakt een kinderboerderij zo leuk?

Je leert terwijl je in de praktijk bezig bent. Het is voor mij de ultieme combinatie tussen mensen informeren en bezig zijn met dieren. In de ochtend ben je voornamelijk bezig met mesten, dat hoort er ook bij. Door de leuke collega`s maakt dit het werk goed te doen. Het kan fysiek zwaar zijn, wees daar op voorbereid.

Natuurlijk, zijn er ook werkzaamheden zoals de lammetjes de fles geven, de cavia`s knuffelen of de varkens voorzien van een lekker modderbad. Dat zijn meestal ook de beelden die je krijgt (zie zo ook mijn foto). Daarnaast is het ook hard werken. In de middag komen de meeste bezoekers. De doelgroep op de ene boerderij zijn jongen gezinnen en op de andere boerderij zijn het voornamelijk jongeren die in groepjes komen hangen. 

In de middag ben je meer bezig met het publiek. Hierbij kan het zijn dat je de ene dag samen met konijnen gaat knuffelen of de andere dag samen de pony`s borstelt. Om vier uur wordt er elke dag samen met het publiek gevoerd. Een leuke tijd om samen met de kinderen en jongeren te kijken wat welk dier te eten krijgt en ze voor te lichten waarom we dat voeren.

Ik wens jullie veel succes en vooral veel plezier met het nastreven van jullie dromen!

Copyright © KynoContact 2022
All right reserved
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin